Radikale vil have flyafgift på regeringens første finanslov

0

Når den socialdemokratiske regering skal forhandle om en ny finanslov, vil Radikale Venstre have en flyafgift med i forhandlingerne.

For hvert ton udledt CO2 skal flyselskabet betale 250 kroner i afgift, og det skal gælde alle fly, der letter fra Danmark. Det er Radikales nye forslag til en ny flyafgift, som de foreslår, skal være en del af den kommende finanslov.

– Folketingsvalget har skabt et håb om grøn forandring – og det haster, og vi skal investere massivt i klimaet. Derfor vil en forureningsafgift på fly indgå i vores finanslovsforslag og indspil til forhandlinger om en klimalov og handlingsplan, siger politisk leder Morten Østergaard.

Det skriver Politiken.

Det nye forslag skal, udover at give penge i kassen, også opfordre selskaberne til at være mere på klimavenlige. Morten Østergaard mener, det er en bedre løsning at lægge afgiften over på flyselskaberne i stedet for på passagererne gennem en billetafgift:

– I modsætning til en billetafgift, som andre partier foreslår, så vil en CO2-afgift give incitament til at øge brugen af grønne brændsler, og derfor vil det blive et konkurrenceparameter for flyselskaberne at omstille for at holde billetprisen nede, siger han.

Ifølge Politiken bakker formanden i SF, Pia Olsen Dyhr, op om forslaget. Enhedslisten synes også det er vigtigt, at flyselskaberne skal betale en pris for forureningen, og de vil gerne diskutere flyafgifter med finansministeren.

I nabolandene Sverige og Norge har de begge en flyafgift. Sverige indførte sidste år en flyafgift, hvor flyselskaberne betaler enten 60, 250 eller 400 svenske kroner per passager, alt efter hvor lang flyveturen er. Også i Norge vedtog de en afgift tilbage i 2016, hvor flyselskaberne betaler en fast skat på 83 norske kroner per passager.

Share.

About Author

Comments are closed.