Danmark er et ud af fire EU-lande med nul flyafgifter

0

Mens flere lande i EU har passagerafgifter og moms på flyrejser, er vi i Danmark kun et ud af fire lande i EU, der ikke har nogen flyafgifter.

EU-kommissionen har lavet en ny rapport, der viser, hvilke lande i EU der ikke har nogen former for afgifter på flyrejser. Danmark, Cypern, Irland og Malta er de eneste lande, der er på listen. Det skriver Ingeniøren.

– Set fra et miljøsynspunkt er det en meget sølle position, som Danmark har, når vi nu er omgivet af lande, der faktisk gør et eller andet, siger Jeppe Juul, der er transportpolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd og præsident for den europæiske paraplyorganisation, Transport & Environment, til Ingeniøren.

Derimod har Sverige, Norge, Tyskland og England passagerafgifter. Men ifølge Jeppe Juul er passagerafgifter en belønning til de selskaber, der ikke kan fylde deres fly op:

– Hvis du beskatter per passager, så belønner du indirekte de flyselskaber, der er dårlige til at fylde deres fly op, og som dermed udleder mere CO2. De, der derimod fylder flyene helt op, kommer til at betale uforholdsmæssigt meget, siger Jeppe Juul til Ingeniøren.

Han mener, at en effektiv løsning vil være at lave aftaler med f.eks. lande som Sverige om, at Danmark og Sverige hver især beskatter hinanden ved optankning af flybrændstof.

– De aftaler kan man potentielt lave med alle lande i verden, hvis man ville, fortæller Jeppe Juul.

Ifølge Ingeniøren udgør CO2 fra transport 27 procent af EU’s samlede drivhusgasudledning. Udledningen fra flyrejser i EU er steget med 26,3 procent inden for de seneste fem år.

Share.

About Author

Comments are closed.