I går – den 18. marts – var det præcist fem år siden, at hotel- og restauranterhverv blev lukket ned som følge af den store corona-nedlukning. Det skulle vise sig at markere starten på en chokbølge for hotel- og restaurationsbranchen, der blev ramt af tvangslukninger, restriktioner og et brat fald i omsætning. Det skriver HORESTA i et nyhedsbrev
Fem år senere står branchen et andet sted – med stærk vækst, men også med nye udfordringer.
Større branche – flere gæster, flere job
Til trods for de hårde år er branchen i dag markant større end før pandemien. Hotellernes samlede omsætning er steget fra 17,9 mia. kr. i 2019 til 22,9 mia. kr. i 2024 – en vækst på 27,8 pct. Restauranterne har oplevet en lignende udvikling med en omsætningsstigning fra 47,6 mia. kr. til 62,5 mia. kr. – en vækst på 31,2 pct.
“Udviklingen viser en imponerende modstandsdygtighed på tværs af branchen. Trods historisk svære betingelser, som kom pludselig og voldsomt, har branchen bredt set gjort et stærkt comeback. Både danskere og udenlandske turister har fundet tilbage til hotellerne og restauranterne, og skulle man fortsat være i tvivl, har effekterne af corona sluppet taget fuldstændigt på vores branche,” siger Jeppe Møller-Herskind, konstitueret adm. direktør i HORESTA.
Også beskæftigelsen er steget. I dag er 138.991 personer ansat i hotel- og restaurationsbranchen. Det er 10,1 pct. flere end i 2019. Samtidig er kapaciteten på hotellerne blevet udvidet, og der er nu 122.755 hotelværelser i Danmark, hvilket svarer til en vækst på 19,5 pct. siden 2019.
Flere konkurser vidner om udfordringer
Trods de positive tendenser har branchen ikke været fritaget for udfordringer.
Antallet af konkurser er steget. Blandt hotellerne er tallet gået fra 11 konkurser i 2019 til 15 i 2024. I restaurationsbranchen er antallet af konkurser steget med 21 pct. fra 252 til 305.
“Der er ingen tvivl om, at stigende omkostninger til energi, råvarer og arbejdskraft presser stadig flere virksomheder i både hotel- og restaurationserhvervet. Det er en af de store udfordringer, som branchen står over for i 2025, selv om vi samlet set ser en stærk udvikling,” siger Jeppe Møller-Herskind.