“Det vil fremover være forbudt at sælge plastikindpakket mad på cafeer og restauranter, hvis det skal spises på stedet”
Man kan selvfølgelig godt blive irriteret over alt det plastik, der skal bort. Og ganske rigtigt bliver plast-genbrugsbeholderen hurtigt fyldt.
Det er ikke så mærkeligt, for hver EU-borger genererer 190 kilo emballageaffald om året. Det er tal, der er vokset hurtigt, blandt andet i takt med voksende e-handel.
En ny europæisk emballageforordning bliver stemt igennem i foråret, da parlamentet og ministerrådet i går blev enige om at forsøge at bremse ressourcespildet.
Forordningen dækker en række områder, ikke mindst når det kommer til håndtering af fødevarer. Plast er nogle gange nødvendigt af fødevarehygiejniske årsager, men politikerne vil minimere emballagehysteriet.
Fremover bliver det forbudt at sælge plastikindpakket mad på caféer og restauranter, hvis det skal spises på stedet. Kun hvis du skal medbringe maden, kan personalet pakke den for dig.
Friske grøntsager og frugt bør heller ikke pakkes ind i plastik. De små pakker med shampoo eller sæbe, som mange mennesker tager med fra hotellet, er forbudt. En stor flaske shampoo i bruseren anses for tilstrækkelig. Og i lufthavnen vil der ikke være mere indpakning af bagage i beskyttende plastik.
Samtidig er permanente kemikalier som PFAS forbudt i forbindelse med al emballage, der kan komme i kontakt med fødevarer. Et andet formål med forordningen er at drive udviklingen af smart emballage og øge genanvendelsen af plastik.