Det er dyrt at drive en restaurant. Og det er kun blevet dyrere de senere år efter perioder med høj inflation, energikrise og stigende råvarepriser. Selvom inflationens himmelflugt er taget af, er priserne på råvarer og energi fortsat meget høje, og derfor forbliver de stigende omkostninger restauranternes største udfordring.
Det viser en undersøgelse, som HORESTA har lavet blandt sine restaurantmedlemmer.
“Tallene viser, at selvom inflationen er knapt så høj som tidligere, er branchen stadig voldsomt udfordret af høje omkostninger. Den aktuelle inflation bygger jo ovenpå sidste års galopperende stigning. Heldigvis modvirkes de høje omkostninger af en høj omsætning, men mange virksomheder har alligevel svært ved at få overskud på bundlinjen”, siger Jeppe Møller-Herskind, der er viceadm. direktør i HORESTA.
Mangel på arbejdskraft udfordrer fortsat branchen
77 procent af restauranterne i København siger, at øgede omkostninger er den største udfordring, mens det gælder for 67 procent af restauranterne uden for hovedstaden.
Både i og uden for hovedstaden anses mangel på arbejdskraft som den næststørste udfordring. Personalemangel er et lidt større problem i København, hvor 59 procent af restauranterne angiver, at mangel på arbejdskraft er blandt deres største udfordringer. I resten af landet ligger tallet på 48 procent.
Uden for København er restauranterne i højere grad udfordret af ændringer i gæsternes forbrug og adfærd, mens de københavnske restauranter oftere angiver uvished om fremtiden og risiko for langvarig økonomisk krise som udfordringer.
”Siden genåbningen efter coronakrisen har restaurantforbruget ligget på et højt niveau, og det har givet branchen store udfordringer med at skaffe tilstrækkelig med arbejdskraft. I bund og grund er det jo paradoksalt, at mulighederne for at tjene penge er til stede, men at manglen på arbejdskraft har bremset branchen i at realisere potentialet fuldt ud,” siger Jeppe Møller-Herskind.
Han opfordrer derfor politikerne til at sætte yderligere turbo på at få løst arbejdskraftproblematikken.
”Det handler i vid udstrækning om at gøre det nemmere at hente arbejdskraft hertil fra udlandet. Vi har fået en lavere beløbsgrænse, og det er positivt. Men der er brug for, at den bliver sat yderligere ned. Vi ønsker også at få afskaffet formodningsreglen og at få forbedret mulighederne for at rekruttere via Positivlisten. Vi skal værne om den danske restaurantbranche, og det kan vi kun gøre, hvis der er adgang til den nødvendige arbejdskraft. Det gælder også på længere sigt, hvor det er afgørende, at vi får skabt nogle mere attraktive erhvervsuddannelser,” siger Jeppe Møller-Herskind.