Mange års empiriske undersøgelser kan overbevise en angiveligt objektiv reporter om, at GT’en og vinen til maden har en større virkning i 12.000 meters højde end hjemme i sofahjørnet.
Så det er ikke sådan. Både Condé Nast Traveler og HuffPost UK har konsulteret eksperter i medicin og alkoholbrug og skrevet lange artikler om emnet, der tydeligt engagerer mange læsere.
Travel News giver det korte svar:
Du har den samme mængde blod, når du flyver, som du har på landjorden. Den samme mængde alkohol giver samme alkoholindhold. Alkoholen, der påvirker dele af hjernen og plager leveren, har samme funktion i højden som derhjemme.
Men man har lidt mindre ilt i blodet, fordi trykkabinen ikke helt holder lufttrykket fra jordoverfladen, men svarer til trykket i omkring 2.000 meters højde. Der er iltindholdet 3-4 procent lavere end de 21, vi har i lufthavnen.
Denne lille mangel på ilt får os til at føle os lidt “lettere i hovedet”. Alkohol kan også reducere vores evne til at optage ilt, hvilket hæmmer følelsen af opstemthed. Konsekvensen er, at vi føler os hurtigere og mere fulde, end vi egentlig er.
Sikkert er dog, at vi bliver tørrere. Luftfugtigheden er lavere i et fly, end vi er vant til, og luftcirkulationen er effektiv. En let dehydrering er normalt ufarlig for nogenlunde raske mennesker, men nogle kan få lidt hovedpine eller kvalme af tør luft og mangel på væske.
Mange drikker mindre væske inden flyvningen for at undgå at skulle stå i kø til toilettet på flyet, hvilket fremskynder dehydrering. At forsøge at kurere dehydrering med alkohol på flyveturen er dumt, det ved alle, der har været tømmermænd. Så gælder det kun vand, hvor trist det end kan lyde.