Ny selvkørende robot skal rydde sne på landingsbaner

0

Et nyt samarbejde mellem en række finske virksomheder har lavet en nyt selvkørende robot til at rydde sne på lufthavnes landingsbaner.

Robotstøvsugere- og plæneklippere er allerede en realitet, men nu kan det måske også lade sig gøre ved at rydde lufthavnenes landingsbaner for sne. Det skal den nye såkaldte “Runway Snowbot” gøre. Den er lavet i et samarbejde mellem en række finske virksomheder, der skal gennemføre et projekt i EU’s, nordligste lufthavn.

Robotten kan være særlig effektiv i lande som Finland, hvor vinteren kan være meget lang og mange dele af landet er permanent dækket af sne mellem 150 og 200 dage om året.

– Som lufthavnsoperatør har vi brug for at skabe sommer-tilstande på de finske landingsbaner, også selvom det er midt om vinteren. For at løse den udfordring er vi konstant på udkig efter nye løsninger, der kan understøtte vores viden om sne, som i forvejen er i verdensklasse, fortæller Henri Hansson, Technical Director for Finavia, der er organisationsansvarlig for vedligeholdelsen af hovedparten af de finske lufthavne.

Det var sådan, at idéen til projektet Runway Snowbot blev født. Det fortæller Matti Tiitinen, Senior Brand Business Manager, Valtra Scandinavia, Baltics & Western and Central Europe.

– Runway Snowbot er et proof-of-concept-projekt, der viser, at når vi kombinerer knowhow fra fem finske virksomheder, så kan landingsbaner i lufthavne faktisk godt ryddes på en helt ny måde – mere sikkert, mere bæredygtigt, mere økonomisk og mere ubesværet, siger Matti Tiitinen.

Robotten er udstyret med en autopilot og styring, der skal kontrollere snerydningen af de på forhånd definerede ruter.

I vinteren 2018-2019 lavede virksomhederne testkørsler, hvor robotten ryddede landingsbanen i Ivalo-lufthavnen i den finske del af Lapland, som ifølge en pressemeddelelse har været en succes. Projektet er endnu ikke helt klar til at blive lanceret offentligt.

Runway Snowbot er lavet i et samarbejde mellem traktorvirksomheden Valtra, dækproducenten Nokian Tyres, Vammas (Fortbrand), der producerer feje/blæse-maskiner til lufthavne, Neste, der leverer diesel-brændstof, og den statsejede lufthavnsoperatør Finavia.

Share.

About Author

Comments are closed.